Skip to content

Misterija broja 4

Brojevi vekovima imaju važnu ulogu u svemu oko nas  jer svaki od njih predstavlja određenu duhovnu snagu. Boljim razumevanjem brojeva stičemo uvid u nove spoznaje oko sebe. Brojevi sami po sebi samo su simboli koji ne dovode do promene, već nam nude ključeve našeg urođenog potencijala i daju opis energije koja nas okružuje.

Pitagora – grčki filozof, matematičar i metafizičar, eksperimentisao je sa suštinom brojeva i stvorio numero nauku još 540 g.p.n.e. Vekovima su njegova učenja prenosili njegovi sledbenici s generacije na generaciju (veliki požar zahvatio je njegovu biblioteku).

Broj 4 ima veoma specifičnu energiju. On je simbol sigurnosti, temeljnosti, produktivnosti kroz veliki rad. Broj 4 je celovitost.

4 glavne strane sveta
4 godišnja doba
4 elementa u prirodi daju život:  vatra, voda, zemlja, vazduh
4 Arhandjela predstavljaju 4 godišnja doba

*Rafail – proleće
*Uril – leto
*Mihail –jesen
*Gavrilo – zimu

Sunce prolazi kroz 4 glavne tačke:

2 solsticija – dugodnevnice
2 ekvinocija – ravnodnevnice

Krst ima 4 kraka koji simbolizuju duh

Kada su  4 nivoa našeg bića u ravnoteži: fizički, mentalni, emocionalni i duhovni, mi smo tada celoviti i živimo u harmoniji sa okolinom.

U Feng Shui numerologiji, 4 daje otežanja i kočnica samo za ljude koji se ne razumeju u njegovu energiju. U Feng Shui sistemu značenje broja 4 smatra se nesrećnim jer ta reč zvuči (kantonski) kao reč za ,smrt’. To je jedini razlog zašto se naziva nesrećnim. Kinezi izbegavaju da koriste broj 4 u svim oblastima života, ne želeći da prizovu nesreću povezanu sa ovim brojem. Često izbegavaju sprat broj 4 ili ga u zgradama jednostavno nema. Ali, ipak da sagledamo realno njegovu energiju. 4 je kocka, ograničenje ali i temelj, površina, zemljište, baza na kojoj se kuća gradi, četiri je siumbol parcele. Ovo je broj koji možeda bude odličan za arhitekte, građevince i sve delatnosti koje su vezane za nekretnine (prodaja, renviranje, izgradnja, iznajmljivanje…). Feng Shui Institut osnovan je na adresi objekta koji ima broj 13, što pokazuje da je vrlo studiozno i temeljno razrađivan svaki deo poslovnog plana ove institucije.

Broj četiri ima u sebi obavezu da ,prizemlji’  tj da ideju spusti na zemlju i pretvori je u stvarnost. Četiri poseduje u sebi snagu, istrajnost i sposobnost savladavanja svih prepreka. Takođe, i odlučnost da istraje do realizacije postavljenog cilja. Sve ono što četvorka može da donese loše (iz krutosti i tvrdoglavosti, može da se neutrališe.

Olakšanje
Kako se neutrališe broj 4 tamo gde je potrebno? Postavkom crvenog kruga oko njega. Crveno je boja elementa vatre. Broj 4 je element drvo i pripada mu zelena boja. Krug je simbol elementa metal.  Kada se postavi krug crvene boje oko broja 4 – po sistemu destruktivnog ciklusa ,vatra gori a metal seče drvo’ i time sprečava da se negativnost broja 4 ispolji onima koji nisu u svojoj delatnosti u skladu sa energijom broja četiri.

Copyright © Feng Shui tajne Sandra Drinčić
Svi tekstovi postavljeni na ovom web sajtu predstavljaju autorsko delo. Prilikom preuzimanja istih, u potpunosti i ili delimično, obavezni ste da naglasite ime autora(Sandra Drinčić) na početku vaše objave i vidljivo navođenje sajta www.fengshuitajne.com na kraju teksta.

Back To Top
Search