Skip to content

Feng Shui & tradicionalna gradnja

Feng Shui & tradicionalna gradnja
Odnos Feng Shui-ja i tradicionalne gradnje u našem narodu

Od davnina su praktikovana pravila zdravog života i zdrave gradnje, samo što naši preci data pravila nisu nazivali „Feng Shui“. Za mnoge ljude je to zapanjujuća informacija i zato nam je zadovoljstvo da vam predstavimo odnos Feng Shui-ja i tradicionalne gradnje u našem narodu.

Prezentacija i uporedna analiza:
Ivan Filipović – dipl. ing. arh.
Sandra Drinčić – dipl. Feng Shui stručnjak

Pozicija kuće na placu:

Pozicija kuće na placu 2

Arhitektura
Prednost slobodnostojećih objekata, odnosno pozicioniranje kuće manje ili više centralno u odnosu na parcelu je višestruka sa aspekta komfora u stanovanju, primarno osunčanosti i provetrenosti.

Istovremeno, ovo omogućava slobodnije razvijanje osnove i organizaciju unutrašnjeg prostora – centralno, naspram rednog kod kuća u nizu („ušorenih kuća“).

Takođe, iskorišćenost parcele je značajnija – čak i u slučaju formiranja ekonomskog dvorišta u zadnjem delu parcele, kući ostaje predbašta, koja je privatna, intimna, za razliku od javne površine koja ima ovu namenu kada je kuća postavljena na granici parcele ka ulici.

Udaljavanje od bočnih strana kuće umnogome utiče i na suživot sa komšijama, jer je moguće postići određeni stepen intime čak i bez agresivnog ograđivanja (zidovima, visokim netransparentnim ogradama ili živicama).

Feng Shui
Najidealnija pozicija kuće na placu jeste samo njegovo središte („srce placa“). Ovim se postiže idalan protok energije oko kuće i ista, po tom sistemu, može da neometano „diše“, što se automatski odražava i na živote ukućana (putem osećaja rasterećenja i slobode). Pozicija kuće u samom „srcu placa“ podržava dobre uzajamne odnose članova familije. Prednje dvorište poseduje yang energiju (aktivnost), a zadnje yin energiju (mir). Staza do kuće treba da bude blago krivudava.

Dvorište:

Elementi u dvorištu:

Elementi u dvorištu

Arhitektura
U tradicionalnoj gradnji stalni element u dvorištu predstavlja živi izvor vode. Za ovo su postojali jasni funkcionalno-higijenski razlozi – nedostatak vodovoda, stalna potreba za zdravom pijaćom vodom, itd. Oko česmi, bunara, izvora, postoji stalni protok ukućana koji u povratku sa polja ili šume održavaju higijenu i ulaze u kuću čisti.

Feng Shui
Izvor vode ispred ulaza u kuću omogućava stalni prinos pozitivne Qi energije potrebne za zdravlje i prosperitet ukućana.

Pozicija ulaza:

Pozicija ulaza

Arhitektura
Kao i čovek, kuća nas mora dočekati okrenuta licem da bismo se osetili dobrodošlo i prihvaćeno. Kuća kojoj pristupamo nevideći ulaz će u nama stvoriti osećaj odbojnosti, kao da nam je okrenula leđa, a ne da nas radosno dočekuje.

Feng Shui
Ulaz je najbitniji faktor postavke, jer predstavlja „usta ukućana“, njihov udah, njihove mogućnosti. Okrenut ka ulaznoj kapiji i ka dvorištu, isti pokazuje spremnost ukućana za prijem svih mogućnosti koje stižu u njihove živote.

Kompaktna kuća:

Kompaktna kuća

Arhitektura
Način života u složnoj tradicionalnoj porodičnoj zajednici uzrokovao je kompaktnost tradicionalne porodične kuće. Način života okrenut ka očuvanju zajednice, te i njenoj celovitosti, ogleda se u centralnoj organizaciji tradicionalne kuće orijentisane ka ognjištu, koje se nalazilo u središtu doma.

Sama pozicija ulaza u tradicionalnu planinsku kuću je uvek bila uslovljena prilazom istoj sa niže strane placa. Ovakva kontrola pristupa kući je davala osećaj sigurnosti i, samim tim, imala pozitivan uticaj na kvalitet života.

Feng Shui
Kuća uvek treba da bude pozicionirana tako da ima blagu uzvišicu u pozadini, jer to predstavlja stabilnost, podršku i dobar oslonac za budućnost svih članova familije.

Temelji – krov:

Temelji - krov

Arhitektura
Tradicionalno su na kućama temelji bili izraženi, kako zbog samih tehnika gradnje, tako i zbog toga što su doprinosili stamenijem izgledu objekta. Kameni temelji predstavljaju najjasniji izraz stabilnosti i čvrstine doma.

Funkcionalni i klimatski uslovi našeg podneblja su zahtevali izgradnju kosih krovova strmijeg nagiba. Krov je smatran krunom kuće i elementom koji je identifikuje.

Feng Shui
Temelji predstavljaju oslonac familije u životu i stabilnost svih generacija koje budu odrastale u ovakvom domu. Temelji treba da budu malo širi u odnosu na zidove kuće.

Krov je veoma bitan, jer predstavlja inteligenciju ukućana i njihove nove ideje. Nikako nije poželjno da krov bude ravan, jer pravilo kaže: „Da će ukućani u takvom domu teško generisati nove ideje, te i ostvarivati napredak.“

Copyright © Feng Shui tajne Sandra Drinčić
Svi tekstovi postavljeni na ovom web sajtu predstavljaju autorsko delo. Prilikom preuzimanja istih, u potpunosti i ili delimično, obavezni ste da naglasite ime autora(Sandra Drinčić) na početku vaše objave i vidljivo navođenje sajta www.fengshuitajne.com na kraju teksta.

Back To Top
Search