Skip to content

U kakvom domu živite?

Celokupna energija sveta i života se sastoji od uzajamnog odnosa yin i yang-a, kao i uticaja 5 elemenata. Njihov odnos postoji svuda u univerzumu: u okruženju, u alternativnoj medicini, makrobiotici, u telu i u načinu na koji to telo hranimo. Dejstvo uzajamnih odnosa ovih energija (yin & yang + 5 elemenata) postoji u svakom domu.

Kako je dom estetski uređen, tako će i da deluje na korisnike. Tajna je znati uskladiti odnos yin i yang-a i stvoriti ples harmonije među njima koristeći i principe uređenja po sistemu 5 elemenata.

Učinite sve da stvorite sretan dom!


YIN/YANG U DOMU
Ukoliko u telu osobe počne da preovladava yin nad yang-om ili obrnuto, u telu nastaju anomalije. U domu, neusklađenost yin i yang-a prouzrokuje životnu disharmoniju.


„Hiperaktivan“ dom
Ako je u domu previše svetla, velikih prozora, jakih boja, čudnih oblika i ako je bučno, graja, muzika, ili nervozni ukućani, dati dom poseduje isuviše yang energije, što može doneti hiperaktivnost, bes, nervozu pa i agresiju. U ovakav dom je potrebno uneti yin elemente (sveden dizajn, crni, sivi detalji, napraviti enterijer koji ,smiruje’ energiju i atmosferu).

„Melanholičan“ dom
Polumrak, spuštene ili pokvarene roletne, prozori sa draperijama, somot i teške tkanine, te i (gotovo) konstantna tišina, su karakteristike doma koji obiluje yin energijom. Previše yin-a dovodi do melanholije, bezvoljnosti, neraspoloženja i bolesti. U ovakav dom je potrebno uneti yang elemente, a isti mogu da budu: ružičasta, tirkizna ili narandžasta dekoracija/detalj/stolica/fotelja/jastuci ili prekrivač. Yin i yang ne mogu jedno bez drugog. Ako uređujete enterijer i pratite novi, svedeni dizajn, obavezno se potrudite da ubacite yang elemente u prostor, kako bi ples yin & yang-a bio harmoničan.

Ako osoba želi da bude zdrava i zadovoljna svojim životom, treba da u prostor u kome boravi unese vrstu energije koja je komplementarna njenom biću (karakteru). Aktivnim, yang osobama prija yin enterijer (krem, bež, svedeno, bez jakih boja), dok se mirne, yin osobe dobro osećaju u yang enterijeru (jača rasveta, intezivnije boje)


PET ELEMENATA U DOMU
Uticaj 5 elemenata na čoveka i njegov organizam je i te kako izražen. Unutar doma ne treba preterivati u upotrebi jedne boje (svaki element ima pripadajuće, tj. komplementarne boje i elemente uređenja), jer ista (svojom dominacijom unutar datog prostora) može da ima negativan uticaj na određen aspekt života.


Previše jednog elementa može da prouzrokuje razne tegobe.

 

„Kuća straha“
Mnogo plave i crne boje, stakla i ogledala, talasastih formi, slika sa vodom, znači da dom obiluje energijom elementa vode. Voda u velikoj količini „odnosi“ mnoge dobre stvari – npr. novac i stabilnost, ali i donosi strah. Ukoliko posedujete prostorije okrečene u plavu boju ili garnituru date boje, a niste u mogućnosti da je zamenite nekim drugim rešenjem, postavite elemente zelene boje ali još bolja korekcija jeste postavka sveže biljke u prostor. Biljka poseduje energiju elementa drvo. U sistemu elemenata voda hrani drvo. Upotrebom biljaka, oslabićete snagu elementa voda.

„Besan“ dom
Mnoštvo zelene boje, biljaka, nameštaja od drveta, drvenih statua, te i slika cveća i biljaka su karakteristike doma koji poseduje isuviše energije elementa drvo, što izaziva stvaranje besa. Da bi se data energija stabilizovala, potrebno je ubaciti dekorativne elemente žute boje, terakotu, dekorativno kamenje. Sve navedeno pripada elementu zemlja, koji crpi snagu elementa drvo.

„Uzbuđen“ dom
Obilje crvene i narandžaste boje, sveća, lampi, prouzrokovaće da energija iz radosti pređe u euforično stanje, nervno uzbuđenje i svađe. Ove probleme stvara element vatra. Voda vatru hladi. Smanjite upotrebu jarkih boja i unutar prostora postavite jedan veći element uređenja plave boje ili dekorativne školjke (element voda) koje će vatrenu energiju da umire.

„Brižan“ dom
Ukoliko je vaš dom ispunjen tamno braon dezenima, krem, bež i žutim nijansama, te i predmetima od keramike, terakote i kamenja, domaćin kuće biće veoma zabrinut, a domaćica uznemirena, jer ovim domom vlada element zemlja. Metalne, srebrne ili bakarne dekoracije ublažiće preovlađujuće osećanje brige.

„Dom tuge“
Mnoštvo sive boje, bele boje, te i metalnih dekoracija, srebrnih nijansi, deko noževa i oštrica, „podariće“ ovom domu preveliku koncentraciju energije metala. Kada data energija dominira prostorom, osim mogućnosti zdravstvenih tegoba za čije otklanjanje će biti neophodan operativni zahvat, ista uzrokuje događaje čije su posledice patnja i tuga. Dekorativni elementi pink ili crvene boje koji pripadaju elemntu vatra ( vatra topi metal), umiriće energiju metala i stvoriti neophodnu dozu dobre volje, te i vratiti osmehe na lica ukućana.

        WWW.FENG-SHUI-SHOP-SD.COM

 

Copyright © Feng Shui tajne Sandra Drinčić
Svi tekstovi postavljeni na ovom web sajtu predstavljaju autorsko delo. Prilikom preuzimanja istih, u potpunosti i ili delimično, obavezni ste da naglasite ime autora(Sandra Drinčić) na početku vaše objave i vidljivo navođenje sajta www.fengshuitajne.com na kraju teksta.

Back To Top
Search