Skip to content

Feng Shui za skolarce

Feng Shui za skolarce

Olaksajte ucenje – uredjenjem decije sobe

Feng Shui uredjenje moze pomoci detetu da se razvija u skladu sa svojom licnoscu. Kada je dobra energija sobe i dete se dobro oseca – raste motivacija i rezultati ucenja i razvoja se poboljsavaju. Deci je potrebno puno topline i paznje. Uticaj uredjenja njihove sobe na njih same je neizmeran.

Osnovne savete mozete i ovako da dobijete, ali pravo uredjenje radi se nakon izrade tacnih proracuna i nacrta stana. Saveti koji slede pokazuju psiholosku podrsku uredjenja sobe svakog deteta.

Svetlo

Svetlo je vazna zivotna namirnica. Deci je potrebno puno svetla. Rasveta u prostoru je direktno proporcionalna raspolozenju ukucana, a u decijoj sobi podstice pozitivnu energiju, volju za ucenjem, te i ozivljava prostor.

Energetski tok

Energetski tok je najbitnija stavka za dobro zdravlje i razvoj deteta (kao sto je to slucaj i unutar ljudskog organizma). Decija soba puna namestaja, igracaka, kutija i ostalih nepotrebnih stvari, usporava protok energije i sprecava slobodan razvoj deteta. Pretrpana soba u detetu stvara gubitak volje i opadanje paznje.

Jednom u sest meseci treba napraviti veliko spremanje i odstraniti sve nepotrebne stvari.

Tepih

Potreban je samo u parcijalnim delovima sobe. Kada se prekrije kompletan pod, prostorija teze ,dise’. Idealna podna podloga jeste kvalitetno drvo, a tepih treba postavljati samo pored kreveta, kao i na delu poda gde se dete ponekad igra. Smer tkanja na tepihu uvek treba da ide od ulaznih vrata ka sredini sobe.

Vitrazi

Sarene prozorske slike usporavaju protok energije kroz prozore i uskladjuju je u blizini prozora. U pitanju je psiholoski veoma jak lek, pogotovo ako se kroz prozor vidi los predeo, ili ako je prozor prevelik u odnosu na sobu.

Posteri

Psiholoski mogu da poprave raspolozenje i isto tako da aktiviraju zelje deteta. Nemojte dozvoliti da postavljaju slike: vulkana, mora, jezera, postere ratnika, kao i slike borbi, jer ce iste delovati lose na dete.

Ako u sobi postoji kosa tavanica, a dete zeli da na nju postavi postere, onda mogu da dodju u obzir slike neba i slike balona; druge slike nisu pozeljne na kosini, jer ce stvarati teret.

Biljke

Ozivljavaju energiju u prostoriji, ali nisu pozeljne u spavacoj sobi. Jedino su dozvoljene ako se soba nalazi iznad podruma, garaze, ili nekog drugog negativnog mesta. Tada biljka upija negativnost u sebe. Najbolja biljka za deciju sobu je ljubicica sa cvetovima prelepe ljubicaste boje.

Radni sto

Prvenstveno treba da je pozicioniran tako da se zid nalazi iza detetovih ledja. Ako to nije slucaj, onda ispred detetovog pogleda (na zid ispred njega) postavite sliku puta iznad kog se vidi nebo.

Nered nije dozvoljen, jer svaki predmet zraci energijom koja utice na dete. U slucaju nereda dete gubi koncentraciju. A ako su fijoke radnog stola u neredu, dolazi do blage depresije.

Yin & Yang u sobi

Svako dete je jedinstveno. Pasivnoj deci (yin) treba malo vise yang elemenata u sobi (jace boje, jaca rasveta), dok yang deci (hiperaktivnoj deci) odgovaraju pastelni i nezni tonovi uredjenja.

Iznad i ispod kreveta

Prostor iznad uzglavlja treba da bude bez polica na zidu, u suprotnom ce dete lose da spava, te moze da ima nocne more, ili uopste nece zeleti da spava u svom krevetu.

Pod krevetom ne bi trebalo da se nalazi fijoka, ali, ako je tako, onda nikako u istu ne ostavljati igracke, jer ce izazvati nemirnu energiju.

Teski ormani pored kreveta

Ovo nikako nije dozvoljeno, jer dete moze da pokazuje bes i da bude sklono lomu ruke, zbog toga sto se, jednostavno, bori sa tezinom koju ima pored svoje aure.

Odnos roditelj dete

Najbitnija stavka u odnosu sa detetom je pokazati mu koliko ga cenite, jer ce se dete time osecati jace.

Skolarcu treba paznja na poseban nacin, jer vise nije ,mali’ i treba da se oseca mocno. Samo vi svom detetu najvecu snagu i podrsku mozete da date.

Plisane igracke

Ako dete, i u ovom uzrastu, obozava plisane igracke, a vec je dovoljno veliko za gubitak interesovanja za iste, onda time jos uvek pokazuje potrebu za puno topline i sigurnosti od strane roditelja.

 

Back To Top
Search