Skip to content

Stari crnogorski dom & Feng Shui projektovanje

Kako se nekada pravio zdrav dom, koji je donosio prosperitet porodici, snagu i jačinu oca, u kojem je majka bila temelj i oslonac čitave porodice, gde su sva deca imala zdravo odrastanje i otvorene životne puteve… Feng Shui projektovanje prosperitetnog doma podrazumeva ista pravila koje Feng Shui stručnjak treba da, uz propratne proračune, ispoštuje.

Savršen dom od pamtiveka se da gradio na dobroj lokaciji, na delu energetski čistog zemljišta, bez negativnih štetnih zračenja.
Karakteristika starih crnogorskih kuća  bila je da su se građene samo dve prostorije, jedna je bila namenjena za život porodice a druga za stoku.

Izgradnja starog crnogorskog doma podrazumevala je dupli zid (jedan kamen sa jedne strane, drugi sa druge) što je kuću činilo izuzetno jakom.

Ključna stvar pozicije kuće bila je i njena okrenutost prednjim delom ka uticaju sunca kao izvoru života.  Svaka kuća imala je otvoren vidik koji se pružao ispred nje (otovren pogled ispred doma daje velike mogunosti ukućana). Ovakva pozicija, osunčanost prednjeg dela doma, stvarala je boravak pred njom izuzetno zdravim po čoveka (upijanje energije sunca obnavljalo je organizam).

Temelj se pravio tako da bude čvrst i jak (stabilnost budućih generacija), koji se i danas na starim crnogorskim kućama u selima, može  videti.

Kamen za gradnju kuće koristio se lokalni  (energija okruženja – dom povezan sa okolinom).

Mikrolokacija određivana je ružom vetrova toga kraja (Qi energija okruženja maksimalno iskorišćena za dobrobit korisnika).

Kuće su se pozicionirale na idealnom mestu koje je imalo prirodnu hidroizaciju, stenovita zaravan, koja je činila prirodan dobar temelj, (blaga uzvišica iza doma davala je podršku jakih ljudi i stabilnost porodice).

Krovna konstrukcija omogućavala je skupljanje i drenažu kišnice (energija neba) koja se koristila, a unutrašnjost krovne konstrukcije koristila se za sušenje mesa iznad ognjišta.

Ognjište u centru kuće (srce doma), osim grejanja čitave kuće, imalo je i ulogu okupljanja porodice.

Sastavni deo boravka pred kućom, što je određivalo i poziciju ulaza u istu, činilo je sunce. Sa jedne strane, izvor života a sa druge, metafizičke,  kontinuirane nove mogućnosti za čitavu porodicu.

Dom je imao

Svaki dom je imao: dobar temelj, jaku konstrukciju, krov na četiri vode, ulaz okenut ka sunčanoj strani, prozore uvučene kako bi kuća bila zaštićena od padavina, ognjište u centru, ikonu, kandilo, kundak i rakiju.

Copyright © Feng Shui tajne Sandra Drinčić
Svi tekstovi postavljeni na ovom web sajtu predstavljaju autorsko delo. Prilikom preuzimanja istih, u potpunosti i ili delimično, obavezni ste da naglasite ime autora(Sandra Drinčić) na početku vaše objave i vidljivo navođenje sajta www.fengshuitajne.com na kraju teksta.

Back To Top
Search