Skip to content

Feng Shui bašta

Feng Shui bašta

Dvorište, bašta, ili bar deo pripadajuće zelene površine uz nekretninu nadopunjuju i obogaćuju istu. Nekretnine su, uglavnom, projektovane sa dosta oštrih uglova i tvrdih linija. Bašta pruža mogućnost stvaranja harmonije pravljenjem zaobljenih linija, kružnog zelenila i krivudavih staza, čime se kreira dodatna zaštitna aura doma.

Prilazna staza
Najvažniji deo je prilazna staza do ulaznih vrata, jer njom dolaze gosti, te tuda, sa njima, stiže i energija. Uobičajeno je da su prilazne staze pravolinijskog oblika, te je bitno postaviti velike ćupove u „cik-cak“ formaciju, kako bi se usporio prebrzi energetski tok. Prilaz je idealan ako je uži sa kapije i širi ispred kuće. Ukoliko se isti čitavom dužinom proteže u odnosu na kuću, tada neproporcionalno uzan prilaz može da podstiče „zgušnjavanje“ energije; preuska staza ograničava protok Qi energije.Prilazna staza

Automobilski prilaz
Automobilski prilaz ne bi trebalo da se nalazi u blizini ulaznih vrata u kuću (zbog loše energije izduvnih gasova). Vrlo je nepreporučljivo posedovati garažu u „dnu“ dvorišta, do koje vodi prilazni put koji prolazi ispred kuće.

Zid garaže pored kuće može da predstavlja loš prizor. Predlog je postavka potporne rešetke na kojoj će se nalaziti cveće i, u sredini, klupa za sedenje. To će stvoriti prelep ambijent, a bilje će umanjiti lošu energiju izduvnih gasova.

Stabla u baštiStablo u bašti
Ako kupite plac na kojem se nalaze stabla, tada samo bolesna stabla treba izvaditi iz zemlje. Ukoliko Vaš plan remeti neko od zdravih stabala, tada se, pre sečenja i vadjenja korena, treba prvo izvinuti istom (taoistička tajna, jer svako stablo u sebi ima duha) a, zatim, treba spremiti drugo novo i mlado stablo, te isto posaditi u neposrednoj blizini (yang energiju zameniti novim yang-om).

Priča sa početka XX veka kazuje da se u jednom hongkonškom ostrvskom selu, nakon olujnog vetra koji je pokidao većinu stabala, broj novorodjenih dečaka znatno smanjio. Kada su njegovi stanovnici, nakon par godina, to shvatili, čitavo selo se preselilo na kopno.

Bor se nikada ne sadi ispred kuće, jer kažu da odnosi mušku glavu. Vrba ispred kuće donosi tugu i suze porodici.

Bršljan
Zbog čega nije preporučljivo da se isti nalazi oko kuće? Zbog toga što kuća, tada, ne može da „diše“. Zidovi su koža (omotač) kuće, te, ako se na njima nalazi penjačica, sigurno neko od ukućana ima hroničan problem sa kožom.

Osoba koja voli ovu biljku može da dozvoli njen rast samo uz jedan zid kuće.

Voda u bašti

Voda u bašti
Voda je dobar izvor energije, ali je (na primer, u vidu fontane iz koje će ista da teče) potrebno postaviti na dobro mesto, kako bi ukućanima donela pozitivnu energiju i prosperitet. Bez pravih proračuna ne može da se odredi optimalno mesto postavke fontane.

Bazeni mogu da budu postavljeni pored kuće, ali nikako iza nje, jer voda iza doma (ukoliko nije postavljena korektivna mera izmedju kuće i bazena) može ukućanima da, nakon 5 godina, „odnese“ sve (zdravlje, novac, ljubav).

Yang elementi u bašti

Yang elementi u bašti
Ovo su elementi uredjenja bašte koji podižu energiju. Tu spadaju:
* kućica za ptice,
* dvorišni gong,
* viseće saksije,
* dekorativne vetrenjačice,
* kameni mozaik slika na zidovima,
* dekorativna keramička pojilica za ptičice.

Cveće u bašti

Bez obzira da li je posadjeno u zemlji, saksijama, ili, pak, dekorativnim elementima, ono, osim mirisa i yang energije, donosi i raznovrsnu simboliku. Bitno je da, isto, bude posadjeno tako da uvećava lepotu dvorišta, da usmerava kretanje energije kroz isto, te i da neutrališe loše delove istog (ćošak bašte, stub, panj, poklopac od kanalizacije). Cveće koje se sadi u proleće ima najlepše nijanse yang boja:Lavanda u bašti
* lepi jova,
* petunija,
* verbena,
* noćna frajla,
* visibaba,
* jagorčevina,
* jaglac,
* vinka,
* dragoljub.

Ljiljan i lavanda
Cveće koje deluje na Qi energiju dvorišta – ljiljan i lavanda – jeste cveće koje svako treba da ima u svojoj bašti.

Ljiljan:
* žuti: zahvalnost,
* beli: čistoća (ali i priziva novac),
* ljubičasti: donosi sreću.

Lavandu zovu i „čarobnica“, jer donosi mir i ravnotežu u sve aspekte života (dom, brak, ljubav, posao).

Štapići u bašti

Moje lekovito mesto
Ukoliko posedujete raspoloživ deo prostora u bašti, isti obavezno namenite za sadjenje začinskog i lekovitog bilja (nane, kamilice, žalfije, peršuna, mirodjije, timijana, bosiljka i ruzmarina). Pre sadjenja upalite štapiće žalfije (na četiri ugla dela predvidjenog za sadjenje). Pri korišćenju bilo kog rastinja sa Vašeg zemljišta, trudite se da se maksimalno uskladite sa prirodom oko Vas. Na taj način će Vaš imunitet bivati na „visini zadatka“, a Vaša aura će posedovati odličnu zaštitu.

Cveću, drveću, biljkama, pa čak i zelenilu (raznoraznom rastinju) treba „pričati“, jer ćete, poklanjanjem pažnje, učiniti da lepim rastom i prelepim, svežim izgledom Vaša bašta „kazuje“ najlepšu priču.

 

Copyright © Feng Shui tajne Sandra Drinčić
Svi tekstovi postavljeni na ovom web sajtu predstavljaju autorsko delo. Prilikom preuzimanja istih, u potpunosti i ili delimično, obavezni ste da naglasite ime autora(Sandra Drinčić) na početku vaše objave i vidljivo navođenje sajta www.fengshuitajne.com na kraju teksta.

Back To Top
Search